Kreetalaiset rypäleet
Valkoiset
Vidiano
Ainutlaatuinen aprikoosin tuoksu, täydellinen suutuntuma, kirkas ja kermainen maku. Nämä tekevät Vidianosta Kreetan viinitarhan nousevan diivan.
Tämä historiallinen, alkuperäinen ja aromaattinen lajike on arvostettu lajike Kreetan viinitarhoissa. Lajikkeen juuret ovat Rethymnonissa, mutta sitä viljellään laajalti Kreetalla, koska se on ihanteellinen viininvalmistukseen.
Lajike on kovassa nousussa ja siinä yhdistyvät hienot aromit, hedelmäisyys, tekstuuri ja mineraaliset elementit. Nämä tekevät viinistä todella tasapainoisen ja jota täydentää sen kaunis sekä kirkas keltavihreä sävy.
Viinin tyyli riippuu myös siitä, että millä korkeudella rypäleet on viljelty, miten se on valmistettu ja mikä on vuosikerta. Vidiano voi vaihdella tuoreesta, vihreästä Sauvignon Blanc muistuttavasta mausta mineraaliseen kypsäksi voimakkailla kivihedelmien aromeilla muistuttavaksi Pohjois-Rhônen Viognieriin.
Lajikkeella on tasapainoinen maku, joka sopii mielenkiintoiseen kokeiluun ikääntymisen kanssa. Sitä tutkitaan yhä enemmän ja kokeillaan eri tyyleillä: kuohuvana, tammitynnyrissä kypsytettynä ja/tai terässäiliöissä kypsytettynä, oranssina viininä ja toiseen lajikkeeseen yhdistettynä.
Vilana
Kreetan saaren valkoisten lajikkeiden kuningatar. Sen kiehtovat aromit, kevyt maku, jossa sitruunaa, appelsiinia, päärynää, kukkia kuten Jasmiinia, yrttien vivahteikkuutta ja hapokkuus tekevät tästä raikkaan sekä monipuolisen viinin ruuan kanssa tai yksikseen nautittavaksi.
Tätä historiallista, alkuperäistä ja tunnettua valkoviiniä tuotetaan korkeilla rinteillä pääasiassa tuoreena nautittavaksi, mutta myös pieniä määriä tammitynnyreissä kypsytettynä, jolloin sen tyyli muuttuu.
Vilana voi vaihdella klassisesta Kreetalaisesta sitruunaisesta, raikkaasta ja rapeasta täyteläiseen ja kermaiseen viinin, joka muistuttaa kypsää Chardonnayta. Sen sävy on syvän keltainen.
Muscat of Spina
Intensiivinen tuoksu on tunnistettavissa jo ensimmäisellä siemauksella. Rypäle on kuuluisa voimakkaasta ja upeasta tuoksustaan sekä sen herkästä luonteestaan.
Yksi tärkeimmistä lajikkeista, jota on viljelty vuosisatoja Kreikassa ja myös ulkomailla. Tällä Moschaton kloonilla on pienet marjat ja se on saanut nimensä Hanian alueella sijaitsevasta Spinan vuoristokylästä.
Lajike on kuuluisa rypäleen voimakkaasta aromista. Sen ohut kuori antaa viinille herkkää luonnetta ja sen aromeissa hallitsevat valkoiset kukkaset kuten hyasintti, jasmiini, gardenia sekä sitrushedelmät, persikka, aprikoosi ja yrtit, makuja tukee rypäleen hapokkuus. Lajia käytetään muiden Kreetalaisten lajikkeiden kanssa antaakseen aromaattista intensiteettiä. Sen sävy on kullankeltaisen vihertävä.
Dafni
Viinillä on persoonallista ja intensiivistä aromia laakerinlehdestä, josta lajike on saanut nimensä - laakerinlehti kreikaksi Dáfni. Aromeissa oman tavaramerkkinsä laakerinlehden lisäksi muita yrttejä kuten salviaa, rosmariinia ja kukkia, mukana myös kypsiä trooppisia- ja kivihedelmiä, inkivääriä sekä raikasta hapokkuutta.
Yksi vanhoista lajikkeista, jota on viljelty vuosisatoja Kreikassa, ehkäpä jopa Minoalaisella ajalla. Lajike kuoli melkein sukupuuttoon, mutta sitä istutettiin 1990-luvun alussa uudelleen. Dafnia viljellään vähän, mutta lajike on nousussa ja sitä käytetään myös muiden Kreetalaisten lajikkeiden kanssa kuten Vilanan, Plyton, Muscat of Spinan ja Thrapsathirin. Rypäleet ovat isoja ja näyttäviä. Lajike on hyvin kestävä ja sopii hyvin viininviljelyyn.
Plytó
Raikkaan hapokas, mineraalinen, aromeiltaan sitruunainen, greippinen, persikkainen ja yrttinen.
Yksi vanhoista alkuperäisistä lajikkeista, joka on todella kestävä. Lajike oli melkein kuolemassa sukupuuttoon kuten Dafni, mutta onneksi sitä viljellään taas ja saadaan tästä sitkeästä lajikkeesta loistavaa viiniä. Sitä viljelee vain muutama viinintuottaja ja pääasiassa kypsytetään terästynnyreissä.
Plytoa sekoitetaan usein Vidiano lajikkeen kanssa, joka antaa enemmän struktuuria viinille ja myös muidenkin Kreetalaisten lajikkeiden kanssa kuten Thrapsathirin, Dafnin sekä Vilanan kanssa.
Thrapsathiri
Täyteläinen, tasapainoinen, hedelmäinen pehmeän hapokas lajike, jolla on trooppisten hedelmien aromeja.
Yksi lupaava Kreetalaisesta kolmesta vanhasta alkuperäisistä lajikkeista kuten Dafni ja Plytó, jotka melkein kuolivat sukupuuttoon. Thrapsathiri on tärkeä Kreetalainen lajike, joka on nousemassa yhdeksi lupaavimmista ja jännittävimmistä valkoisista rypäleistä. Siitä voidaan valmistaa ensiluokkaisia kuivia ja toisinaan jopa makeita valkoviinejä.
Lajikkeen viineillä on vaalean sitruunanvihreä väri. Lajike on täyteläinen, pyöreä suussa, mutta ei liian intensiivinen tai raskas, koska aromit eivät ole suhteellisen runsaita. Viini juodaan yleensä nuorena ja raikkaana, mutta sopii hyvin myös kehittymään vuosiksi, jolloin se saa hunajaista aromia. Sitä sekoitetaan myös muiden Kreetalaisten lajikkeiden kuten Muscat of Spinan, Dafnin, Vilanan, Plytón ja Assyrtikon kanssa.
Malvasia di Candia Aromatica
Tämä upea lajike hurmaa tuoksullaan ja intensiivisillä aromeillaan.
Tämän rypäleen alkuperä on tuntematon, mutta luultavammin se on Kreikasta kotoisin. Sitä on viljelty Kreetalla jo Venetsialaisesta ajoista asti (1400-luvun lopulta). Nimensä se on saanut Kreetan saarta tarkoittavasta Candia-sanasta.
Rypäleestä valmistetaan sekä kuivia ja makeita viinejä. Viinin sävy vaalean keltainen ja jossa hentoja vihertäviä vivahteita. Viinin tuoksusta löytää kukkasia ja hedelmiä. Suutuntuma on rapean hapokas, täyteläinen ja hedelmäinen, josta löytyy persikkaa, aprikoosia, päärynää, appelsiinia ja sitruunaa.
Assyrtiko
Kreikkalainen lajike, joka on hyvin tunnettu maailmanlaajuisesti. Se on intensiivinen, voimakas, kypsä ja hapokas rypäle.
Assyrtikoa on istutettu kaikkialle Kreikkaan ja on luultavasti peräisien Santorinilta. Kreetalla lajiketta on istutettu myös ympäri saarta. Kreetalaisen Assyrtikon tyyli on kuiva, hedelmäinen, hapokas, viheromenainen, viherherukkainen, mineraalinen, yrttinen ja sitrushedelmäinen, jossa täyteläinen sekä vivahteikas suutuntuma. Sitä sekoitetaan myös muiden Kreetalaisten lajikkeiden kanssa.
Athiri
Ikivanha Egeanmeren lajike, jota on käytetty vuosisatoja kuivien valkoviinien valmistukseen yksinomaan Kreikassa.
Athiri sopii kuiviin ja lämpimiin Egeanmeren olosuhteisiin ja kasvaa monissa eri maaperissä. Rypäleestä tulee kohtalaisen intensiivisiä ja sitruksisia viinejä, jossa alkoholipitoisuus on alhainen ja hapokkuus pehmeä. Viineistä tulee keskitäyteläisiä, raikkaita ja eloisia. Athiriä viljellään niin manner Kreikassa kuin Kreikan saarilla.
Athiriä sekoitetaan myös muiden kreikkalaisten lajikkeiden kanssa. Tämä rypälelajikkeen viinit juodaan nuorina tai muutaman vuoden ikäisinä.
Punaiset
Kotsifali
Kreetan viinitarhojen punainen tähtilajike. Tämä lajike kertoo Eteläisen Egeanmeren kuivan punaviinin luonteen. Siinä on tuoksua mehevästä luumusta ja sitä pidetään Kreetan Merlotina.
Kreetan yksi tärkeimmistä punaisista lajikkeista. Viinissä on vähän tanniinisuutta ja hapokkuutta, mutta korkea alkoholipitoisuus ja aromikkuus antaa tukea viinille sekä tekee viinistä pehmeää. Viinin sävy ei ole syvän rubiininpunainen, vaan taipuu tiilen väriksi. Lajike antaa viinille voimakkaita aromeja punaisista marjoista, kuten kirsikasta, luumusta ja mansikasta. Mukana aromeja myös makeista mausteista sekä Välimeren yrteistä. Lajikkeen nimi tulee sanasta kotsyfi = mustarastas, joka liittyy kauniin mustan linnun mieltymykseen muheviin marjoihin. Sitä käytetään yksikseen ja sitä löytyy myös sekoituksista kuten Mandilarin sekä Syrahin kanssa.
Liatiko
Yksi vanhimmista Kreetan punaisista lajikkeista, joka sopii niin kuivan kuin makean punaviinin tuottamiseen. Lajikkeessa on mausteisia tuoksuvia aromeja kardemummasta ja kuminasta, runsaasti alkoholia sekä pehmeyttä niin maussa kuin värissä.
Kuivana versiona tanniinisuus tasapainottaa luonnollista makeutta ja tekee viineistä pyöreitä, täyteläisiä ja pehmeitä. Makeassa versiossa rypäleitä kuivatetaan usein auringossa, jolloin viineistä tulee täyteläisiä ja tiheämpiä, joissa on viikunan sekä rusinoiden makuja. Liatikoa kypsytetään pitkään tammitynnyreissä, yleensä suurissa ja vanhoissa. Liatikoa käytetään yksikseen, mutta sitä löytyy myös Kreetalaisten lajikkeiden kanssa.
Mandilari
Villi ja kesyttämätön Kreetalaisten punaisten lajikkeiden kuningas. Kreetalainen alkuperäinen lajike, jota pidetään yhtenä parhaimmista punaisista lajikkeista erittäin korkean tanniinisuuden ja huomattavan hapokkuuden vuoksi. Sen punainen sävy on syvä ja viini kevyt.
Viinin aromeissa on kirsikkaa, luumua ja lakritsia. Lajikkeesta tehdään niin kuivia kuin makeita viinejä. Makeissa viineissä rypäleitä kuivatetaan auringossa kuten Liatikoa. Mandilaria sekoitetaan muiden lajikkeiden kuten Kotsifalin kanssa. Lajike sopii myös omana lajikkeena viineihin, jolloin sen annetaan ikääntyä pitkään, jotta voimakkaat tanniinit pehmenevät.
Romeiko
Kreetan oma mysteeri lajike, jota viljellään erityisesti Hanian alueella. Romeiko rypäle on punainen, mutta siitä voi tehdä helposti valko-, rosee- tai punaviiniä. Romeikoa käytetään myös kuohu- ja makeissa jälkiruokaviineissä.
Romeiko viini sisältää runsaasti alkoholia, vähän hapokkuutta ja väriä. Viinin aromeista löytyy kukkaisuutta, kirsikkaa, mustikoita, mausteisuutta, omenaa, päärynää, ananasta ja banaania. Makeissa viineissä, joissa rypäleet kuivatetaan useasti auringossa, löytyy rusinoiden, appelsiinimarmeladin, kuivattujen aprikoosien, toffeen, karamelliomenoiden ja makeiden manteleiden aromeja.
Romeiko lajike on arvoitus ja johon onneksi Kreetalaiset taitavat viinien tekijät uskovat. He kehittävät rohkeasti uusia tapoja tuottaa rypäleestä uusia ja erilaisia viininautintoja. Kannattaa seurata mitä tämä rypäle tuo tulevaisuudessa tullessaan.